Character Animator Contest 2020

Het begint al aardig een traditie te worden. In december is er een uitreiking van een prijs voor de beste student, wereldwijd, in de Character Animator Contest. Ik daag studenten wereldwijd uit om aan de hand van een thema een korte animatie te maken met Adobe Character Animator.

Dit jaar was natuurlijk een heel lastig jaar. Ik vroeg mij dan ook echt wel af of deze editie van de wedstrijd wel door zou kunnen gaan. Aan het begin van het schooljaar heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ben ik scholen aan gaan schrijven. Gelukkig waren de docenten die ik benaderde juist heel erg opgetogen. In dit jaar toch nog iets leuks gaan doen was het geluid wat ik voornamelijk hoorde.

Wie deden er dan allemaal mee? Ruim honderd studenten uit Nederland, Amerika, Australie, Jordanie en zelfs Japan vond ik bereid om mee te doen.

Het thema dit jaar kon eigenlijk niet iets anders zijn dan Corona. Ik vroeg dit jaar aan de studenten een creatieve oplossing te vinden voor het houden aan de maatregelen. Het virus grijpt erg om zich heen, maar men wordt corona-moe. Hoe zou jij mensen motiveren zich aan de regels te houden?

In vier weken tijd hebben de studenten hard gewerkt aan die animaties. Het bedenken van het verhaallijntje van maximaal een minuut, het ontwikkelen van een character en dan nog animeren ook. Het is nogal wat! Maar uiteindelijk zijn er door de docenten wereld wijd maar liefst twaalf finalisten uitgekozen. Iedere docent mocht uit zijn of haar klas de twee beste aanwijzen.

Maar ja… dan zit je met twaalf studenten met mooi werk. Uiteindelijk zijn er maar drie prijzen uit te reiken. Dus er moest nog een top drie komen.

Uit mijn netwerk kwamen ook leuke responses op de vraag wie er zou willen jureren. Zo stelde ik een wereldwijde onafhankelijke jury samen met zelfs de product manager van character animator en ook iemand die het Adobe Educatie team vertegenwoordigde.

Zo kwamen we tot die top drie waarbij iedere student een jaar lang Adobe Creative Cloud won. De nummer één kreeg van mijn contact bij Wacom ook nog een serieuze Wacom One.

Top 3:

  1. Shaly Kooiman – Grafisch Lyceum Rotterdam
  2. Lotte Steenhuizen – Grafisch Lyceum Rotterdam
  3. Zachery Galen – Occidental College – California – USA

De uitreiking van de prijzen werd online gedaan, live op Behance! Op 16 december ging ik met mijn Character live:

Dank aan iedereen die heeft meegedaan dit schooljaar. Het was een hele bijzondere editie.